Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman skriver om grooming för Café. Följ honom för senaste nytt och tips om hudvård, hår, skägg och dofter.

109 PARFUMS – ny svensk nischparfym!

jonasohman  |  Publicerad 2019-01-21 21:30  |  Lästid: 3 minuter

Jag har fått rätt många mejl från er läsare innehållande propåer om att skriva mer om nischparfymer och dofter från mindre parfymhus runtom i världen. Och eftersom jag har ett enormt bekräftelsebehov vill jag såklart att ni ska få det ni ber om!

För ett par dagar sedan fick jag en liten pratstund med Patrick David, som är grundare (och näsa) till den nya svenska parfymproducenten 109 PARFUMS. Jag är så jävla pepp på det här och det borde ni också vara!

Om vi börjar med namnet, varför 109 PARFUMS?
Sifferkombinationen exponerar de grafiska elementen i binäritet. Ettan tillför linjen, nollan tillför cirkeln och nian sammanfogar dem båda. De representerar ledmotivet i parfymhuset: dekonstruktionen av principer och standarder samt förbindelsen av subkulturer och minoriteter.

Var kommer ditt intresse för dofter från?
Min uppväxt spelar en stor roll i hur jag ser på dofter. I Mellanöstern beskådar vi dofter på ett annat vis än på andra platser. Dofter tar större plats i livet, i allt från matkultur till religiösa riter.

Dofter har alltid varit en stor del av min vardag. Under min uppväxt var min mamma makeup-artist och pappa körde taxi. När jag bläddrar i min minneskatalog hittar jag läppstift i hennes salong och dieselrester på hans arbetskläder. Med doft kunde jag alltid spola tillbaka till upplevelser eller minnen och ta mig bort från tillvaron.

Men hur går man från att vara intresserad av dofter till att skapa sina egna dofter och börja sälja dem?
Jag insåg ganska tidigt att jag ville påverka genom mitt doftsinne. Den konstnärliga utvecklingsprocessen med 109 PARFUMS började för fyra år sen. I mina sena tonår hade jag en vän som skolade mig i allt om parfym. Han visade mig världar jag inte trodde fanns och drog in mig i sin vackra väldoftande värld medan han pushade mig att göra mitt. När han senare gick bort insåg jag att om jag inte gör det för mig själv så gör jag det för honom.

Det verkliga arbetet började för fem år sen med planering av hur en 20-åring ska kunna ta sitt intresse och ta sig in i en av världens mest elitistiska och hierarkiska branscher. Där satt jag utan klassisk parfymskolning och budget. Tyst och för mig själv byggde jag upp ett labb och formgav min kreativa frizon. Med 109 PARFUMS vill jag påminna om hur doftsinnet är sammansvetsat med måendet, bringa samman unga kreatörer samt ta tillbaka konstformen och hantverket ur industrins fasta näve.

Okej skitnödigt formulerat kanske, men hur ser den kreativa processen ut?
Alla verk i lineupen har bildats som återberättanden av något. Det är både svidande minnen och minnen från bättre skeden i livet. Det är minnen från ärrade upplevelser, minnen av ex eller minnen av drömmar från andra geografiska platser. Under den här processen har cirka 50 dofter inte passerat mina kreativa och självkritiska murar.

Det finns 8 dofter i kollektionen, kan du välja ut dina tre favoriter (just nu) och berätta lite mer om dem?
Zafaran Obscur är mitt äldsta och mest personliga verk. Jag minns hur de första utkasten för flera år sen baserades på min egen saffranstincture jag lät vila i mitt sovrum. Och vad stolt jag var!

Ett till verk som är personligt för mig är Nineveh. Den skapades ur en fantasi baserad på mina assyriska rötter. Det är en hyllning till diasporan och till vårt förlorade moderland. Med Nineveh vill jag att vi återberättar för varandra om vårt utspridda folk och vår historia.

En tredje personlig doft i kollektionen är Snickarboden. Snickarboden utvecklades ur minnen från träslöjden under skolåren. Allt från den genomgående manlighetsnormen och de estetiska intrycken till den konstanta risken och faran gör mig ängslig, men samtidigt väldigt tänd.

Har du någon drömkund, någon du drömmer ska bära dina dofter?
Alexander McQueen. Inte bara för jag saknar honom och vill ha tillbaka honom i samma universum som jag befinner mig i. Jag vill veta vad han tycker!

Alla dofter från 109 PARFUMS kommer i 10ml-flaskor (400 kr), men det finns också ett Explore Pack (200 kr) som ger en möjlighet att utforska hela kollektionen. Här min personliga favorit, Nineveh.
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-01-22 13:29