Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman skriver om grooming för Café. Följ honom för senaste nytt och tips om hudvård, hår, skägg och dofter.

3 bästa tipsen för att undvika att svettas mycket på sommaren

jonasohman  |  Publicerad 2018-05-07 15:14  |  Lästid: 5 minuter

Jag har skrivit lite om svett förut och jag skulle kunna skriva om svett en dag i veckan, för jag tänker på svett ständigt och jämt. Jag svettas året om, vare sig det är kallt eller varmt, både när jag står stilla, när jag stresspromenerar till jobbet och en dryg timme efter att jag har tränat.

Jag väljer ofta kläder baserat på hur tyget ser ut ifall det skulle bli blött och jag har förstört ett otal dejter med min man med att sura över att det ser ut som om jag duschat med kläderna på. Jag kan inte ens tänka tanken på att ha ryggsäck och kan inte göra mig i ordning när någon väntar på mig. För då forsar det. Och så ilskan. Den där jävla ilskan. Ja och alla de vita t-shirtarna man får slänga efter bara nån månad för att de blir pissgula under armarna. Oh the joy.

Så jakten på DEN STORA SVETTDÖDAREN har varit min kamp hela livet. Här har jag försökt samla ett par olika metoder som kan hjälpa. Och en som verkligen hjälper. Med stort h.

Slipp svetten del I: deodoranter

Ett nödvändigt ont, men dessvärre bara en försäkran om att just lukta okej. Svetten i sig, dvs det blöta, finns det ingen deodorant/antiperspirant som rår på för mig. Förutom en. Den enda produkt som faktiskt fungerar och håller armhålorna snustorra är Absolut Torr. Om man lyckas se förbi/andas sig igenom den våldsamt stickande klådan som uppstår bara ett par minuter efter applicering är detta en gudasänd gåva till oss våldssvettare. För den funkar jättebra. Den aktiva substansen i Absolut Torr och i alla andra deodoranter som fungerar heter aluminiumklorid, en omdiskuterad ingrediens som ibland anklagas för att orsaka cancer. Men det verkar vara långt ifrån konstaterat så rolla på, vetja! Vill du få några konkreta tips på andra bra deodoranter kan du klicka dig vidare hit!


Absolut Torr, den bästa behandlingsmetoden mot svett för hemmabruk som jag har provat. Finns också som wipes, som är smidiga att använda om man svettas på andra ställen än i armhålorna, t ex om händerna eller fötterna. 84 kr.

Slipp svetten del 2: Dry’s

En alldeles ny uppfinning som visserligen inte gör något åt själva svettandet i sig, men som gör att effekten av svetten, d v s blöta fläckar och märken, inte blir lika påtagliga. Dry’s svettskydd är som en tunn… ja men som ett trosskydd som man fäster i armhålan på sin tröja eller skjorta och sen lämnar där. Klockrent i den ljusblå skjortan som blir djupt marinblå när den blir blöt. För det blir den ju tyvärr. Dessutom gör de här svettskydden att man kan använda sin tröja eller skjorta två (eller fler!) gånger på raken utan att tvätta den, vilket ju i sig känns smått sagolikt. Visst, att fästa såna här skydd i sina tröjor är en liten mental tröskel att ta sig över, men det är verkligen inte en dum grej. Jag har utsatt de här skydden för ordentliga prövningar de senaste månaderna och de dricker upp hur mycket som helst. Svinbra! Testa!

Dry’s svettskydd finns bland annat att köpa på de flesta apotek och på drys.se. Kostar ca 79 kr.

Slipp svetten del 3: Botox mot svett

Jag vet. Det låter så sjukt hardcore. Och det är det väl om man jämför med att stryka på lite deodorant och sen gå vidare i livet. Men det visar sig att det här med att behandla problem med svettningar med botox faktiskt inte är så dramatiskt som man kan tro. Jag fick prova på den här behandlingen hos Akademikliniken för ett par veckor så jag talar av faktisk erfarenhet nu. Visst, jag var nervös, men mest för att jag är så nålrädd. Men det finns ingen anledning att vara rädd, även om man är rädd för nålar.

Såhär går det till. Behandlingen börjar med att man får lägga sig på en brits med armhålorna blottade. Läkaren eller sköterskan som utför behandlingen börjar med att bedöva armhålorna med en kräm och den får verka i typ en halvtimme. Bedövningskrämen skrapas sen bort och det område i armhålan där det växer hår förses med små prickar så att det blir tydligt var det ska stickas någonstans. För det ska stickas ett gäng gånger! Varje stick, som innehåller botulinumtoxin, påverkar nämligen bara ett område om ca en kvadratcentimeter så man måste gå loss en del. Sen kör de på och det är inte så farligt för nålarna är inte alls långa och sticken går fort. Men visst känns det, även om man har fått bedövning, men det är verkligen ingen smärta att prata om. Och trots att det rör sig om rätt många stick tar det inte många minuter innan man är klar och det blöder inte det minsta efteråt. Det känns typ inte ens? Dessutom gör det inte ont när bedövningen släppt heller och redan dagen efter märker man att det har hänt nåt. Och sen blir det bara bättre! Det har som sagt gått några veckor sedan jag behandlade mina armhålor nu och jag har inte haft tillstymmelse till svettfläckar sen dess och såhär förväntas det vara nu de kommande 6-7 månaderna. Det är heeeeelt otroligt! Visst, det kostar en del och jag förstår att långtifrån alla har råd att göra en sån här behandling. Men om du besväras av dina svettningar tycker jag verkligen att det är värt att spara ihop pengar för att göra en sån här behandling. Magiskt!

Här kommer fem extremt ofräscha bilder på mig från själva behandlingstillfället!


Steg 1: tvätta rent!


Steg 2: bedöva! Här hade man önskat att de hade BRASSAT PÅ med nåt ännu starkare för det tog ju nästan en halvtimme innan det verkat klart. Men Pelle (läkaren) var enormt gullig och trevlig så det gick fint ändå.


Steg 4: pricka ut var sticken ska göras nånstans!


Steg 5: här är Pelle igång och sticker! Det ser mer brutalt ut än det i själva verket är! Nålen är bara några mm lång och tunn som ett hårstrå typ. 


Klart! Så jävla vidrig bild, men värre än såhär ser det inte ut när man är klar. Och det känns inte alls!

Slipp svetten – bonustips: Slappna av.

Okej det här känns som 100 % mumbo jumbo, men jag lovar att det finns något i den här spaningen. Jag har som sagt ägnat stora delar av mitt liv åt att tänka på hur mycket jag svettas och det jag har lyckats fastställa är att jag svettas mycket, mycket mindre om jag lyckas behålla lugnet.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-05-08 21:29