Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman skriver om grooming för Café. Följ honom för senaste nytt och tips om hudvård, hår, skägg och dofter.

Dags för ny parfym till sommaren? Titta hit!

jonasohman  |  Publicerad 2019-05-09 13:36  |  Lästid: 7 minuter

Jag har full förståelse för att det här med att bygga upp en hel doftgarderob inte är för alla. Många är mer än nöjda med sin enda signaturdoft och bär den dag som kväll, sommar som vinter. Inget fel med det! Med det sagt kan det ändå kännas lite uppfriskande att faktiskt ställa undan det tyngsta doftartilleriet nu inför sommaren och istället investera i en högkvalitativ sommardoft som funkar extra bra under de varmare delarna av året. Bara för att det är sommar ska man inte gå i fällan att det bara är dofter i stil med avslaget mineralvatten som funkar, lite roligare än så kan man faktiskt ha det! Men helt enkelt att välja är det emellertid icke, så jag tog ett snack med en expert på området och bad henne guida oss lite.

Ellen, till att börja med, berätta vad du jobbar med så att folk förstår varför man ska lyssna på dig när det gäller doft!

– Jag är utbildad parfymör och jobbar idag som doftkonsult på NK:s parfymavdelning. Mitt arbete som doftkonsult innebär att jag hjälper kunder hitta den perfekta doften just för dem, vilket innefattar att jag tillsammans med kunden går igenom preferenser, stil och vad kunden vill uttrycka med sin doft. Vi går även igenom olika doftämnen för att se vad kunden tycker om och inte tycker om, allt för att skapa en så tydlig bild som möjligt av vad kunden vill ha och tycker om.

Vad tycker du är viktigt att tänka på när det gäller att bära parfym under årets varmare årstider?

– Här finns det lite olika sätt att tänka. I varmare väder försvinner doften snabbare, eftersom doftmolekylerna lämnar huden fortare i värme. Det betyder att exempelvis lätta citrusdofter kommer försvinna ganska snabbt, vilket ju är tråkigt för många uppskattar att bära just lätta och fräscha dofter på sommaren. I länder på sydligare breddgrader bär man ofta tyngre dofter av just den anledningen, men vi i Skandinavien uppskattar fräscha, lättare dofter på sommaren och då är det viktigt att man tänker på hur doften är uppbyggd. Det finns många friska dofter som ligger på en bas av trä eller mysk, vilket är bra då just dessa ämnen ligger kvar längre på huden. Så en härlig citruscologne på en bas av cederträ eller en doft med akvatiska noter med en myskig, träig basnot gör att man både får fräschör och långvarighet.

Det kan också vara värt att tänka på hur, eller snarare var man bär sin doft. Jag brukar rekommendera att bära doft i nacken och på pulspunkter såsom armveck och vrister. Nacken är härligt för då känner människor ens doft när man passerar eller när man kramar om någon, utan att den blir för överväldigande eller fastnar på dennes kläder. Att applicera parfym på pulspunkterna gör man för att där utvecklas doften bra med hjälp av kroppsvärmen.

Finns det någon vanlig missuppfattning du ofta får ta del av när det kommer till dofter?

– En missuppfattning är att alla parfymer luktar lika på alla, vilket inte alls stämmer, allra minst på sommaren eftersom man svettas mer då och därmed utsöndrar mer av sin egen kropps doft. Det leder till att parfymer lukta olika på alla och därför är det viktigt att alltid prova dofter på huden, för även om man har känt en fantastisk doft på någon så kanske den doften inte passar just dig.

Tycker du att man bör byta doft på sommarhalvåret?

– Jag förespråkar doftgarderober, så jag antar att jag tycker det. Man bär inte samma kläder och skor vid alla tillfällen och hela året runt, så varför ska man då bära samma parfym hela tiden?

Jag tycker man bör variera sig under året, en varmare doft på vintern, lite lättare framåt våren, en härlig fräsch doft på sommaren och sedan lite varmare igen till hösten. Det handlar helt enkelt om att matcha doften med de kläder man bär efter säsong. Dessutom kan man ha dofter som man bär vid olika tillfällen på dagen. Om du är på stranden kanske du bär en lätt, frisk doft men när du ska ut på klubb på kvällen vill du dofta lite mer och tyngre.

Låt oss nu säga att man vill köpa på sig en fin sommardoft, vad anser du att man bör tänka på i sitt val av doft? Några do's and dont’s?

– Till att börja med, fråga dig själv vad du vill uttrycka? Alla vill lukta gott och det kan man göra på många olika sätt, det viktiga är att hitta en doft som uttrycker din egen stil och vad du vill uttrycka. Ofta lägger man mycket möda på att välja rätt kläder och accessoarer för att uttrycka sin stil och det är lika viktigt att välja en doft som passar detta, för att fullända looken.

Och också: be om hjälp! Det finns oändligt många parfymer att välja mellan där ute, så prata med personalen i butiken. De är utbildade och kan guida bland alla dofter så att du slipper lukta dig igenom trettio olika parfymer.

Har du någon personlig sommarfavorit i doftdjungeln som du är extra pepp på att prata med folk om just nu (och varför)?

– Jag är helt förälskad i Perris Monte Carlo’s citrusdofter. De har tre olika, en med mandarin, en med bergamott och en med cedro och alla tre är helt fantastiska på lite, om än olika sätt.
Mandarindoften är min favorit just nu, den doftar som när man skalar en mandarin och är i övrigt uppbyggd med just mysk och cederträ i botten som gör att den ligger kvar fantastiskt på huden. Den är perfekt en varm sommarmorgon eller för den delen en regnig dag också, när man behöver pepp på morgonen, men inte kan få den från solen.

Kul! Vad tror du om att vi går igenom några olika teman nu, där du och jag väljer var sin passande doft för ett gäng olika situationer? Jag kommer i och för sig inte godta ett nej på den här frågan, så nu kör vi!

DOFTTEMA #1: Killen på segelbåten

DOFTTEMA #2: Hipstern på Trädgården

DOFTTEMA #3: Småbarnspappan i sommarstugan

DOFTTEMA #4: Grabben på chartersemestern

Om man inte vill vandra längs upptrampade stigar och alltså inte vill köra på något säkert kort, vad skulle du rekommendera då?

– Det jag omedelbart kommer att tänka på är French Affair från EX Nihilo. Doften skapades för att hedra Serge Gainsbourg, en fransk rockmusiker som var känd för sin lite skitiga sexighet och som blev utnämnd till Frankrikes sexigaste man otaliga gånger. Doften är en modern chypre med det där lilla extra, vilket innebär att den är grön i karaktären, med en massa mossig rökighet och citrus. Det som gör denna så speciell är en toppnot av jamaikansk peppar som ger den en sexig edge. Vissa säger att den påminner lite om dagen efter ett hett möte mellan två människor.

En sista snabb fråga: bära parfym på stranden, ja eller nej?

– Jag tycker man ska bära parfym till stranden, men inte spruta på sig mer under dagen. Det är härligare att istället låta parfymen blanda sig med doften från havet på huden när man badat.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-05-10 13:57