Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman skriver om grooming för Café. Följ honom för senaste nytt och tips om hudvård, hår, skägg och dofter.

Dålig andedräkt – tandläkaren tipsar

jonasohman  |  Publicerad 2018-08-27 10:18  |  Lästid: 3 minuter

Att vara en person som folk pratar om som ”han med så vidrigt hemsk andedräkt” är min värsta mardröm. Jag gör mitt bästa för att försäkra mig om att det ska vara rent och fint där inne och därmed också lukta gott, men det känns inte som att man kan skaffa sig några riktiga garantier på den fronten.

Jag tänker också att det måste vara fler än jag som delar den här oron så jag har pratat med en tandläkare om detta. Möt Sara Matak, tandläkare hos Nytorgstandläkarna här i Stockholm!

Tandläkaren Sara Matak ger de bästa tipsen om hur man får bort dålig andedräkt.
Tandläkaren Sara Matak ger de bästa tipsen om hur man får bort dålig andedräkt. Foto: Erik Galli

Sara, vad beror dålig andedräkt oftast på?

– 90% av den dåliga andedräkt (även kallat halitosis) kommer från munhålan och är ett direkt resultat av otillfredsställande munhygien som i sin tur kan orsaka tandköttsinflammation och tandlossning. Även muntorrhet och munandning kan orsaka dålig andedräkt. Många svenskar har ingen aning om orsakssambandet mellan dålig oral hygien och dålig andedräkt. Många blir exempelvis rädda när tandköttet blöder och drar sig för att fortsätta tandtråd när det är exakt det som behövs.

Det finns ju många olika sorters dålig andedräkt. Hur kommer det sig?

– Den dåliga andedräkten beror på svavelföreningar som bildas av bakterier som är involverade i nedbrytningsprocessen (metabolismen) av matrester. Därför bildas olika lukter eftersom vi enkelt sagt har olika bakterier i munnen. Då bakterierna varierar hos individer bildas därmed olika typer av svavelgaser. De olika svavelgaserna har i sin tur olika odörer, exempelvis kan det variera från ruttet kål och ruttna ägg.

Vad är de enklaste knepen för att säkerställa att hålla munnen (och andedräkten) fräsch?

– God daglig munhygien och regelbundna besök hos en tandläkare samt tandhygienist. På samma sätt som du tar hand om ditt hår hos frisören och hudvård via produkter och behandlingar ska du ta hand om din mun.

– Borsta tänderna två gånger per dag och använd tandtråd regelbundet. Att använda tandtråd är jättetråkigt, men ett tips jag brukar ge mina patienter är att förvara tandtråden lättillgängligt och synligt för ögat och därmed förenkla införandet av det i din dagliga rutin, exempelvis i anslutning till att du tvättar ansiktet.

– Ett husmorsknep man också kan ta till är att skölja munnen med vatten och salt, för det är bakteriedödande. Produkter som innehåller zink, såsom SB12, kan hjälpa kortsiktigt, men behandlar inte orsaken utan endast symtomen.

När är det dags att söka hjälp för sin andedräkt?

– När den börjar bli socialt oacceptabel, men det är ofta svårt att veta det eftersom dålig andedräkt är så pass stigmatiserat och inte många vågar ta upp det. Ett enkelt test man kan göra själv är att andas på en spegel och man inte inte gillar hur det luktar kan man börja därifrån och söka vård.

Dålig andedräkt känns lite tabu att prata om. Är det många patienter som har frågor till dig om dålig andedräkt?

– Ja, det är en relativt vanlig fråga, framförallt är man mer orolig än man kanske behöver vara. Oftast är det patienter som är mest utsatta som kanske inte nödvändigtvis är de som oroar sig mest.

Det finns ju många olika verktyg, tungskrapor och annat, som säger sig skapa bättre andedräkt. Funkar de? 

– Ja! Tungbeläggningar är en orsak till dålig andedräkt så tungskrapa är ett jättebra redskap för att förebygga det.

Och det här med eltandborste, är det verkligen så mycket bättre?

– När det gäller val av tandborste har vi alltid diskussioner i fikarummet om manuell tandborste kontra eltandborste. Det finns vetenskapligt stöd för att elektriska tandborstar tar bort mer plack och minskar tandköttsinflammation mer effektivt än manuell tandborste. Jag brukar säga till mina patienter att om man är en slarver och gärna borstar stressigt på morgonen, köp en eltandborste. Den gör en del av jobbet åt dig i och med att den roterar/vibrerar och ibland också har inbyggd timer.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:54