Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman skriver om grooming för Café. Följ honom för senaste nytt och tips om hudvård, hår, skägg och dofter.

“Det ska lukta karl!”

jonasohman  |  Publicerad 2019-03-11 09:00  |  Lästid: 2 minuter

Jag tänker väldigt mycket på dofter i största allmänhet och eftersom jag jobbar med det jag gör tänker jag lite extra mycket på dofter i olika slags produkter och varför de doftar som de gör. Det är bara så märkligt. När i tiden fastställdes det att doftsättning av produkter avsedda för män är avgränsad till citrus, trä eller den enormt luddiga doften “marint”? Ja, fråga inte mig, jag har ingen aning! Åsikter däremot, det har jag gott om!

För det står ju utom alla tvivel att de här doftkategorierna är väldigt synonyma med någon slags stockkonservativ syn på vad manlighet och maskulinitet är. Citrus funkar för att man på något sätt har lyckats associera det med sport och idrott. Trä säger ju sig självt, det är skog och eld och och kroppsarbete och det är ju manligt nåt så inåt helvete. Samma sak med allt inom kategorin marint, där har vi råbarkade sjömän och stormiga hav. Uuuuuh, så manligt. Men är vi inte för smarta för det där idag? Har vi inte förstått hur enfaldigt och enahanda det här blir och hur mycket vi går miste om genom att hålla oss i den här enormt smala fåran?

Många av er kanske nu tänker att ni faktiskt föredrar den här typen av dofter, oavsett om det handlar om hudvårdsprodukter, schampon eller parfymer. Och det är givetvis helt okej, man får tycka olika! Men det jag vill uppmana er att göra är att fundera lite på varför ni i så fall tycker att typiskt manliga dofter är det ni föredrar. För vad har vi i andra änden av spektrat? Jo, där bor det dofter av allsköns blommor och frukter! Rosor, jasmin, liljekonvalj, vanilj, tropiska frukter, bär och andra godsaker. Och det vill man ju inte befatta sig med för man vill ju inte… just det.

Man vill ju inte använda produkter som doftar “tjejigt”. Känns det igen? I så fall, ta då tanken ett varv till och fundera på varför “tjejigt” är något du per automatik tycker lite sämre om, varför det som är kvinnligt kodat är något du instinktivt vill ta avstånd från.

Många parfymtillverkare, framförallt inom det segment som brukar kallas för nischparfymer, har sedan länge insett att de här unkna könsstereotyperna är vansinnigt ålderdomliga och har istället börjat skapa dofter efter principen “om du gillar doften, köp doften!”, oavsett om du är kvinna eller man. Så gör dig själv en tjänst, släpp sargen och omfamna alla dofter som finns där ute, vare sig det gäller duschtvål eller parfym. Livet är alldeles för jävla kort för att begränsa sig till “marint”.

Bildresultat för chris hemsworth perfume
Det här är inte på något sätt fel, det är bara inte det enda som är rätt! Är ni med på skillnaden?
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-03-26 09:22