Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman skriver om grooming för Café. Följ honom för senaste nytt och tips om hudvård, hår, skägg och dofter.

Doftchocka inte omgivningen!

jonasohman  |  Publicerad 2019-02-11 21:57  |  Lästid: 3 minuter

Nej, jag pratar inte om vikten av att låta bli parfym innan man ska till vårdcentralen nu. Det jag snarare vill påtala är vikten av att tänka till lite när det gäller antalet dofter man bär samtidigt. För det kan faktiskt bli lite för mycket, det är jag själv ett levande exempel på.

Tänk efter. Om man inte går all in på produkter som är märkta med Astma- och Allergiförbundets symbol luktar ju i princip alla produkter man har på kroppen. Raklödder, deodoranter, schampon, stylingprodukter, parfym (obviously) och olika sorters krämer – allt doftar! Lägg därtill tvätt- och sköljmedel och du har en doftbomb som kan bli riktigt svårhanterlig. För ja, det kan faktiskt bli för mycket av det goda, så det kan det vara värt att tänka efter lite.

Vad menar jag då? Jo, börja med att utgå ifrån de produkter du vanligtvis bär och fundera lite på hur mycket de doftar. Du tänker sannolikt inte själv på hur starkt de doftar, framförallt inte i kombination med varandra, för som bekant blir man ju lite hemmablind vad gäller sånt man har på sig ofta. När du är klar med den här lilla kartläggningen är det dags att börja planera… och matcha! Låt mig exemplifiera!

Har du en deo som luktar sportigt och en stylingprodukt till håret som också är lite ”pigg och fräsch”? Då väljer du den kombinationen till en outfit som sportig och skippar parfym! Har du en neutral deo och istället har en body lotion som är lite citrusfrisk, då kan den kanske få göra sällskap här istället.

Står det en lite tyngre och kanske träig eller kryddig parfym i badrumsskåpet? Då är det den som ska få stå i rampljuset! Bär den till en lite mer dressad outfit och gå på en parfymfri deo och en stylingprodukt till håret som är modest doftsatt. Allt för att hålla det hela elegant, så att säga!

Jag tror att du börjar förstå vad jag försöker förmedla här nu, va? Välj helt enkelt vilken doft som ska få vara mest framträdande, baserat på tillfälle och utstyrsel. Och du. Ta det riktigt lugnt med sköljmedlet, både för naturens och människorna i din omgivnings skull.

Tre parfymfria favoriter

Att investera i en parfymfri deodorant är att göra både armhåla och omgivning en tjänst. Det finns många att välja på, men en fin och mild är denna från Vichy (83 kr).
Vinterhud är lika med torr hud, men tyvärr är många krämer för kroppen ganska kraftigt parfymerade. Alla apotek har doftfria varianter, men vill man ha något lyxigt, återfuktande och snyggt är Creme de Corps från Kiehls ett bombsäkert val (fr 180 kr). Verkar jag besatt av Kiehls? Ja jo, så är det nog!
Som att bära parfym fast ändå inte! Molecule 1 från Escentric Molecules innehåller bara en doft, Iso E Super, och har en mycket neutral doft som sägs lyfta fram den unika doften i personen som bär den (30 ml, 670 kr).
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-02-12 07:16