Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman skriver om grooming för Café. Följ honom för senaste nytt och tips om hudvård, hår, skägg och dofter.

Färga håret med framgång

jonasohman  |  Publicerad 2018-10-11 13:07  |  Lästid: 4 minuter

Frank Ocean gav världen maxpuls med sin pastellgröna perfektion. Bieber drog igång en tsunamivåg av blonderade svall, men som snart trumfades av Zayn Maliks snaggade dito. Kort sammanfattat är det helt okej att släppa sargen nu och göra som stjärnorna, det vill säga vässa stilen genom att färga håret! Men innan du springer iväg till matvaruaffären och plockar på dig en ask blekning, ta ett par minuter och läsa igenom den här lilla grundkursen, annars finns det risk att du får ta fram mössan tidigt i år.


Det är givetvis inte för alla, men Frank Oceans modiga val av hårfärger funkar varje gång, vare sig det rör sig om koboltblått, gräsgrönt eller tuggummirosa.

 

En annan sann kameleont. Jaden Smith har haft alla tänkbara hårfärger under det gångna året och den här varmt gula är vansinnigt snyggt.

 


Zayn Malik har lyckats tvätta bort alla spår av pojkband från sin look och det gäller även håret. Exceptionellt snygg blekning.

 

Ett bevis på att man varken behöver ha särskilt mycket hår eller skrikande fans för att komma undan med en blondering. Undertecknad har följande som nytt livsmotto: har man inte hår får man skaffa sig en look!

 

Färga håret hemma

En bra tumregel att gå efter om man vill experimentera med hårfärg hemma är att ta det lite piano. Det finns många bra produkter för hemmabruk idag, men hur framgångsrikt slutresultatet blir bygger också på dina grundförutsättningar (d.v.s. ditt hår) och vad du har för målbild. Ju längre ifrån din naturliga hårfärg du vill gå, desto större är riskerna och desto mer värdefullt är det att söka sig till ett proffs.

Några tips till hemmafixaren:

  • Om du har väldigt tjockt eller långt hår räcker det inte alltid med en förpackning.
  • Tvätta inte håret innan! Färgen fäster bättre i ett hår som inte tvättats det senaste dygnet.
  • Undvik att bleka håret hemma om du har väldigt mörkt hår.
  • Blekta hår blir lätt gula och om det inte är den look du vill ha, använd silverschampo.

Hemmablekningarnas hemmablekning


L’Oreal Colorista Bleach (119 kr) bleker supereffektivt utan att det känns som om hårbotten brinner. Dessutom suger den ur mer gult ur håret än någon annan blekning jag provat på egen hand.

Must have silverschampo

Redken Brews Silver Shampoo (219 kr) har hög koncentration av blå pigment, vilket håller ditt nyblekta hår blont utan att bli gult. Doftar dessutom svingott. 

Möt hösten med lavendelfärgad snagg!

Color Shot Washout Steel Lavender från Björn Axén (129 kr) gör jobbet. Blanda ut färgen i lite balsam för att få till perfekt nyans. Om inte lavendel faller dig i smaken finns det ett gäng andra färger att leka med!

Håll det lent!

Färgade och blonderade hår behöver vårdas, vare sig det handlar om att bevara färgen eller hålla blekt hår hanterbart. Color Preserving-serien från Kiehl’s funkar bra både till färgade och ofärgade hår. (185 kr för schampo och 205 kr för balsam)

 

Färga håret hos frisör

Att gå till frisören för att färga håret är utan tvekan det tillvägagångssätt som kommer att ge bäst resultat. Det ska dock sägas att det också kostar en rejäl slant och har man väl börjat färga håret hos ett proffs vill man inte gå tillbaka till att stå och svettas själv i badrummet. Räkna med att få betala från tusenlappen och uppåt, mer om håret först behöver blekas innan det färgas. Uppsidan är dock att du kan få håret precis som du vill ha det (inom rimlighetens gränser) och med tanke på hur håret påverkar ens utseende kan det ju definitivt vara värt det. 

Till dig som börjar få grått hår

Börjar det smyga sig in grå strån? Känns det som om de av någon anledning behöver döljas? Det är givetvis fritt fram att gå den vägen och om så är fallet rekommenderar jag verkligen att göra det hos frisör så att slutesultatet blir naturligt och inte FÄRGAT. För om det är något som verkligen drar till sig blickar trots att den effekt man önskar är den rakt motsatta så är det när den typen av färgning inte är spot on. Så om de grå stråna inte riskerar att ödelägga hela din person, omfamna dem!


Ulf Kristersson. En på alla sätt stilig karl, men det färgade håret är stundtals aningen för urtvättat och har nog så synlig utväxt. Antingen färgar man håret oftare eller så låter man bli helt och hållet, för let’s face it, grått är flott!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-10-11 13:09