Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman skriver om grooming för Café. Följ honom för senaste nytt och tips om hudvård, hår, skägg och dofter.

Frisyr 2019 – tips och trender!

Pottfrillan, Adam Drivers surfarhår och Ezra Millers stilrena halvlånga hår. Frisyrtrender för män 2019.
jonasohman  |  Publicerad 2019-01-27 17:05  |  Lästid: 4 minuter

Har ni provat googla ”trendy male haircuts” någon gång? Det har jag och det är inte kul. Det blir liksom bara Ellos-katalog av alltihopa och i 9 av 10 blir det tid framför datorn man inte får tillbaka. Café tipsade om hetaste frisyerna för killar 2018 så sent som i höstas. Men nu är det ju faktiskt 2019 – och i egenskap av er evige tjänare tänkte jag göra 2019 lite enklare för er. Jag jagade därför fatt i Dejan Cekanovic på Björn Axén, för att få höra vad som är på gång!

Dejan, innan vi går in på kommande trender, vad skulle du säga är de starkaste trenderna när det kommer till mäns hår just nu?

– För de allra flesta verkar den så kallade hipster-looken sitta i, med skägg och skinfade. Men vi är på väg ifrån det nu!

Thank you, next!

Hur tror du att det kommer att förändras inför våren och sommaren, vad är på gång?

– Vi kommer låta håren växa ut, men fortfarande vilja ha en klippning. Typ en inbetween-klippning som ser ut att vara två veckor gammal fast man klippte det så direkt. Vågar man, då är ett mellanlångt hår med textur schyst eller helt enkelt låta det vara ännu längre med textur och gärna lockar om man har sådana.

Vad betyder ’textur’ för en vanlig person?

– Textur betyder att det finns en rörlighet i håret, en lockighet eller vågighet, som man antingen har naturligt och förstärker eller som man skapar med hjälp av rätt produkter.

Är det fortfarande catwalk-stilar som påverkar mest eller plockas trender upp från annat håll?

– Jag skulle säga att det numera är en ’continuous loop’ mellan street/instagram, hårstyliser, modeskaparna, kändisar, profiler och tillbaka igen!

Har du själv några profiler du gärna tittar på för att få inspiration?

– Det växlar såklart, men just nu gillar jag att kolla in Ezra Miller och Adam Driver, men blir alltid inspirerad av Shayne Oliver (f.d. Hood by Air) och kidsen på gatan. Jag tycker att vi borde titta upp mer än titta ner på mobilen, för om man gör det kommer man inse att man blir inspirerad dagligen av människor man stöter på tunnelbanan och så.

Adam Driver
Ezra Miller

Vissa av oss har ju begränsad möjlighet att följa trender pga glest och tunt hår. Har du några tips på hur man kan ”hotta upp” sin look om man är lite tunnhårig eller bara har väldigt tunt hår?

– Att våga ta steget till att raka av håret. Alternativt jobba med produkter som ger håret fyllighet.

Om man står inför att raka av sig håret, vad ska man satsa på för längd då? Är det beroende av hur mycket hår man har och var det fortfarande växer?

– Nej, det är bara att köra på med klippmaskinen. Tycker dock att det bästa är att snagga sig på sommaren när man är lite solbränd eller vid något tillfälle då man känner sig lite extra snygg i allmänhet. För hur man än gör så blir det en lite hårdare look än man är van vid.

90-tals-boyband-trenden med mittbenor och korta pagefrisyrer har ju varit stark i vissa kretsar senaste tiden, är det något du tror kommer att växa eller något vi lägger åt handlingarna snart?

– Det kommer nog leva kvar ett tag till, dock inte bara boyband-trend utan 90-tal generellt.

Kan du ge några exempel på 90-talsfrisyrer som du tror kommer leva kvar eller som vi kommer se mer av?

– Pottfrisyren i olika varianter!

Pottfrisyrer i all ära, själv förespråkar jag den här typen av lugg om man har håret för det.
Fem plus!

Färga/bleka håret då, hur ska man ställa sig till det?

– Färg är på ingång, t ex freelights som ger en solblekt känsla. Kanske vågar man sig på något block i kontrasterande färg, gärna i neon för den som verkligen vill synas.

Surfer dude.

Va? Freelights?

– Freelights, tänk dig en surfare som har varit i solen. Man bleker upp olika partier för att ge en effekt av att du varit solen och inte hos frisören. Mjuka övergångar, men inte i hela håret utan lite här och där.

Och block då, vad betyder det?

– Motsatsen till freelights, det vill säga tydlig och markant färgskiftning. Hårda kontraster. Det behöver inte alltid bara vara i luggen utan man anpassar det till frisyren, exempelvis i nacken eller så kör man halva huvudet om man verkligen vill sticka ut.

Många killar kämpar med att hitta bra stylingprodukter. Har du några tumregler att gå efter där?

– Den absolut viktigaste tumregeln för produkter är att man behöver ta lite åt gången, för på så sätt kan man bygga på med produkter vartefter. Ta alltså inte jättemycket på en gång för att sen försöka kleta ut det. Det kan funka med gelé, men med leror eller fudge blir det too much. Glöm inte att fördela produkten i händerna ordentligt först, för att få till ett jämnt resultat.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-01-28 10:41