Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman skriver om grooming för Café. Följ honom för senaste nytt och tips om hudvård, hår, skägg och dofter.

GUIDE: såhär enkelt tar du reda på din hudtyp!

jonasohman  |  Publicerad 2018-10-31 10:39  |  Lästid: 2 minuter

Kompisar, det börjar bli torrt där ute. Dessutom blir det större skillnad mellan inomhus- och utomhustemperaturen för varje dag som går och det fuckar ordentligt med huden. Det kan därför vara en god idé att byta ut de allra tunnaste geléerna och de mest skummande ansiktstvättarna, till förmån för något lite snällare och mer vårdande. Men innan en hoppar i galen tunna och köper på sig en massa prylar är det bra att känna till vad man har för hudtyp. Det allra bästa är såklart att gå till en hudterapeut, men det kostar ju ”a pretty penny” så att säga. Det finns mer ovetenskapliga gör-det-själv-metoder också och här kommer en! Enjoy!

  1. Tvätta ansiktet med rengöring avsedd för ansiktet (med andra ord inte tvål).
  2. Vänta en stund, 20-30 minuter sådär (d v s applicera inget serum eller kräm).
  3. Titta och känn på huden. Ser den blank ut? Om du tar på huden, känns det flottigt på fingrarna efteråt? Om du svarar ja på dessa frågor har du sannolikt fet hud. Men fear not, vi med fet hud får också finnas till och frodas. Vi behöver bara jobba lite extra för att korrigera detta!
  4. Om du svarade nej på frågorna ovan, ta en titt till och känn efter. Ser huden stram ut om du gör grimaser? Har du till och med områden som är lite fnasiga (huden känns lite skrovlig)? Vännen, då är du torr.
  5. ”Men jag svarade ju både ja och nej på fråga 3 och 4!!” Lugn i bussen, det finns en ”diagnos” för dig också. Om du exempelvis känner dig fet i pannan och på/runt näsan men kanske torr på kinderna, då har du sannolikt vad som kallas för kombinationshy eller blandhy. Den här hudtypen mår ofta bra av att man behandlar de olika delarna på olika sätt!
  6. Känner du fortfarande inte igen dig? Inga torra partier och ingen smörig panna? Känns huden kort och gott ganska fin och bra? Grattis, du har förmodligen normal hud och det är jag och många med mig dödligt avundsjuk på!

Hoppas att den här lilla guiden var till hjälp! Tänkte att jag ska försöka tipsa om bra produkter till respektive hudtyp här framöver, så kika förbi igen snart.


Flottig hud for life, men lika glad för det!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-10-31 10:40