Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman skriver om grooming för Café. Följ honom för senaste nytt och tips om hudvård, hår, skägg och dofter.

Intervju med Ole Henriksen

jonasohman  |  Publicerad 2018-02-25 21:10  |  Lästid: 6 minuter

Ni vet den där scenen i Notting Hill när Hugh Grants rollfigur låtsas vara journalist på tidningen Horse & Hound för att få träffa Julia Roberts? EXAKT så kändes det när jag skulle iväg och träffa Ole Henriksen, grundaren till det danska hudvårdsmärket med samma namn. Så det var inte med helt centrerad och lugn energi jag klev i det pampiga dagrummet på Hotell Diplomat, där Ole satt och gav intervjuer. Men det visade sig bli cirka noll procent jobbigt, för Ole är en helt ljuvlig person. Så fort jag kom in i rummet ställde han sig upp och gav mig en riktigt go kram och sen blev jag anvisad en plats i soffan (”the chair is where I sit, but naturally you can sit there if you like”) och intervjun tog sin början. Och ja, det är den första intervju jag någonsin gjort, vilket blev smärtsamt uppenbart i och med min första fråga och bristfälliga research.

 


Ole i egen hög person på pressfrukosten dagen före vår intervju. Jag var så fokuserad på att få till intervjun att jag glömde be om en selfie med honom.

 

Så, hur kom du att bli intresserad av hudvård?
Som ung hade jag fantastisk hud, men en vistelse i Indonesien med osunt leverne resulterade i att jag fick cystisk acne. Jag försökte bota det genom att sola mer, vilket snarare förvärrade problemen än hjälpte. Till slut fick jag kontakt med en indonesisk kvinna vid namn Lagita, som var utbildad inom hudvård. Lagita hjälpte mig att få bukt med problemen, med hjälp av produkter hon hade hade skapat själv och som innehöll lokala, botaniska extrakt. Jag vet än i denna dag inte exakt vad de innehöll, men hon räddade verkligen mig och det var där intresset för hudvård började.

Det är ändå ett ganska stort steg från att vara intresserad av hud och hudvård till att starta företag och tillverka egna produkter?
Det hände inte över en natt. Jag kom tillbaka till London och började studera vid Christine Shaw College of Beauty och efter studierna flyttade jag till USA. Jag hamnade först i San Fransisco och det var där jag för första gången kom i kontakt med syror och vad de kan göra för huden. Min chef Ron hade nämligen kontakter, ”a secret guy in Chinatown” som gjorde TCA-peelingar på mig och steg för steg såg jag att mina acneärr började försvinna. Men behandlingarna var långt ifrån trevliga. Efter en TCA-peeling blir huden först så stram att man knappt kan prata, trots att man sprayar fuktsprej över ansiktet hela dagarna. Därefter antar huden en brun ton och börjar spricka och klia. Gradvis börjar det hårda skalet att falla av och under det finns ny, fräsch hud.

Så det var så du blev ”the peeling expert”?
Ja, jag flyttade till Los Angeles och började tillverka produkter hemma i mitt eget kök och kom snabbt att bli känd för mina peelingbehandlingar. Det tog inte ens ett år innan jag hade varit med i både LA Times och Vogue och i och med det började kändisarna höra av sig. Barbra Streisand, Cher och Diana Ross är några exempel på stjärnor som började komma till mig. Med tiden började även männen i Hollywood att höra av sig och jag har haft äran att få kalla såväl Sylvester Stallone och Kirk Douglas för mina kunder. Kirk slutade faktiskt komma till mig vid 98 års ålder, men fram till dess kom han två gånger i månaden.

Hur tycker du att synen på skönhet och hudvård bland män har ändrats under åren?
Det har förändrats dramatiskt. Kirk Douglas var ett lysande exempel på det. När han började komma in för behandlingar hos mig var han väldigt tydlig med att media inte fick känna till att han kom dit eftersom det inte skulle vara bra för hans image. Men det ändrades med tiden och han blev mycket mjukare med åren. Jag minns särskilt när Kirk höll på att återhämta sig efter en knäoperation och min man Lawrence var där för att fixa hans hår. Jag råkade just då vara på framsidan av Beverly Hills Magazine och medan Lawrence var i ett annat rum hörde han Kirk ropa ”Lawrence, guess who I’m in bed with? Your husband!”

Hur som, mäns syn på hudvård har förändrats drastiskt. Det har gått från att de tidigare bara stal sina fruars produkter till att de numera så att säga är ”ute ur garderoben” och faktiskt är öppna med att de vill se bra ut och köper sina egna produkter. Och där har media och kändisar verkligen hjälpt till att förändra bilden av hudvård för män. Justin Timberlake och Mark Wahlberg är exempel på män som har varit väldigt öppna med sitt intresse för hudvård i allmänhet och för våra produkter. Mark har kommit till mig i över 15 år och är mycket hängiven sitt hudvårdsintresse. Han brukar till och med ta med sig sina skådespelarkollegor till mig!

Det är verkligen skönt att se att det inte finns något stigma längre.

Nu blir jag nyfiken. Är det några fler kändisar som kommer till dig regelbundet?
Jag har jobbat med enormt många framstående personer. Katy Perry är en av mina återkommande kunder, likaså Catherine Zeta-Jones. Innan han gick bort var David Bowie också en lojal kund och en av de mest enastående människor jag någonsin träffat. Han brukade ofta ta med sig små presenter till mig och sjunga för mig när han kom in för behandlingar. David var verkligen en fin och jordnära person.

Jag har också haft ett väldigt nära samarbete med Ellen Degeneres i över 25 år. Det har varit oerhört kul att arbeta med henne och få se vilka fina resultat man kan få om man är villig att göra stora omställningar i sin livsstil. Det många nämligen inte vet är att Ellen faktiskt brukade röka.

Skulle du säga att män överlag behöver behandla sin hud annorlunda än kvinnor gör?
Nej, det behöver de inte. Hud är hud. Den enda större skillnaden är att män har skägg, vilket gör att man behöver behandla huden lite annorlunda, d v s mjuka upp skäggstråna inför rakning. Sen har män aningen tjockare hud än kvinnor, vilket gör att mekanisk peeling (peelingprodukter med korn i reds anm.) kan vara fördelaktigt att använda. Justin Timberlake och Mark Wahlberg älskar till exempel vår Transforming Walnut Scrub, som rengör på djupet och förbereder huden för rakning.

Men som sagt, det är ingen större skillnad mellan mäns och kvinnors hud och gemensamt för alla är att vi behöver fukt. Fukt i rätt form för din hudtyp kommer att ge dig ett bra skydd mot sol, kyla och luftföroreningar. Precis på samma sätt som vi polerar och återfettar våra skor och vaxar våra bilar behöver vi ta hand om vår hud för att få den att se bättre ut och hålla längre. Man kan verkligen se skillnad mellan någon som har valt att inte ta hand om sin hud alls och någon som har valt att investera lite tid på sitt ansikte. Det är som med allt annat, ”every good thing in life requires work”. En diamant som inte slipats kommer inte att reflektera ljus på ett vackert sätt och huden är precis likadan. Du behöver ta hand om den om du vill att den ska se bra ut.

Hur ser din dagliga rutin ut då?
Om jag inte experimenterar med nya produkter från labbet är min rutin förhållandevis enkel. Jag tvättar mig morgon och kväll med Clean Truth Foaming Cleanser. På morgon använder jag sen Truth Serum och Truth Revealed Brightening Moisturizer SPF 15 och två olika ögonkrämer eftersom de har olika effekt; Uplifting Transformation Eye Gel över ögonen och Banana Bright Eye Cream under ögonen. På kvällen använder jag ofta Envigorating Night Transformation Gel som innehåller AHA-syra, följt av Nurture Me Moisture Cream och Uplifting Transformation Eye gel runt ögonen.

Sen gör jag en Power Peel två gånger i månaden, inte mer än så!

Jag får ofta frågan om man bör byta hudvårdsrutin då och då för att man blir immun mot de aktiva ingredienserna i dem. Stämmer det eller är det en myt?
Det är en myt. Lika lite som du blir immun mot näringsämnena i broccoli blir du immun mot de aktiva substanserna i hudvård. Det finns definitivt ett värde i att göra förändringar i din hudvårdsrutin baserat på årstid, men du blir inte immun.

Vad händer härnäst för dig då Ole? 
Jag kommer fortsätta resa, fortsätta arbeta och utforska världen. Jag älskar mitt arbete och är enormt tacksam över att kunna hålla på med det jag gör så jag kommer fortsätta på det här spåret. Och jag vill se fantastisk ut under tiden!

 
Ole Henriksens produkter finns bland annat att köpa på kicks.se

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-02-25 21:25