Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman skriver om grooming för Café. Följ honom för senaste nytt och tips om hudvård, hår, skägg och dofter.

Jonas testar nya trenden IR-bastu!

Jonas Öhman i IR-bastu.
jonasohman  |  Publicerad 2019-05-01 15:13  |  Lästid: 3 minuter

Jag ska villigt erkänna att jag är svag för alla former av Cali Clean-fenomen. Jag vill vara en sån där LA-bo som bara dricker gröna juicer och äter biodynamisk, närodlad kost, men tyvärr är jag alldeles för förtjust i pommes och kebab för att det ska någonsin ska bli en verklighet. Men varje gång jag dricker kokosvatten eller nåt som innehåller aktivt kol känner jag mig oövervinnerlig och tänker att jag kommer bli 200 år gammal. Sen dricker jag två flaskor cava.

Men även om man är skenhelig måste man väl få unna sig grejer? Och för oss som gillar unn i form av cava kan den här grejen jag precis testat dessutom vara fördelaktigt. Jag ska snart berätta varför, men först till själva grejen: IR-bastu!

Jag “mid sauna”

Jag hade sett flera influencers och annat folk testa HEAT by Sophia Lies IR-bastu innan jag själv fick förfrågan om att komma och prova och eftersom jag gillar vanlig bastu var jag aspepp på det här! För till skillnad från en vanlig bastu ska den här varianten med fullspektruminfrarött ljus både vara bra för huden och för resten av kroppen. Eftersom det infraröda ljuset tränger in djupt i kroppen jämfört med värmen i en klassisk bastu kan det vara gynnsamt för stela och ömmande muskler och även stimulera hudens egen kollagenproduktion. Det ska även finnas gynnsamma effekter på immunförsvaret, till följd av att kroppens temperatur hamnar i ett slags läge av “konstgjord feber”. Just den biten känner jag lite tvek inför, men hoppas går ju!

Hett och högteknologiskt

Hur var det då? Ja, men svinmysigt faktiskt! Man sätter sig i en liten enpersonsbastu i sitt eget lilla bås (man slipper alltså vara naken bland främlingar) och man kan till och med koppla in telefonen och lyssna på en podd eller nån go musik under tiden man bastar. Det är såklart bra om man kan vara lite mindful och lämna telefonen utanför, men sån är inte jag.

Efter 25 minuter (alternativt 45 minuter om man är lite mer hardcore) är man klar och det som var oerhört förvånande och glatt var att man kommer ner i kroppstemperatur mycket, mycket snabbare än efter en vanlig bastu. Jag kan nämligen behöva sitta och eftersvettas i gott och väl en halvtimme efter ett pass då. Här kunde jag gå mer eller mindre direkt från bastun till duschen och sen klä på mig, vilket är sjukt för att vara mig.

Ska lätt gå tillbaka till HEAT snart igen, för jag tyckte faktiskt att jag fick en liten extra skjuts energi av det och min arma kropp behöver dessutom all avslappning den kan få. Speciellt nu när jag har kommit igång med träningen igen. Så fick jag det sagt också!

Slutbetyg: ++++

Ps. Glömde ju det där med kopplingen till cava! Den här typen av bastu ska enligt uppgift (eventuellt från Sophia Lie herself men det ska jag låta vara osagt) vara asbra om man har lite cocktail flu, så nästa gång jag går dit får nästan bli efter en kväll på stan så man får testa själv.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-05-06 09:42