Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman skriver om grooming för Café. Följ honom för senaste nytt och tips om hudvård, hår, skägg och dofter.

Mask för nybörjare (och proffs)!

jonasohman  |  Publicerad 2018-11-12 09:02  |  Lästid: 4 minuter

De flesta hudvårdsprodukter har ett ganska avgränsat användningsområde, om än för olika hudtyper. Fuktkrämen ska ge fukt, rengöringen ska rengöra och så vidare. När det kommer till fenomenet ansiktsmask ser det dock lite annorlunda ut. Den gemensamma nämnaren inom den här produktkategorin är nämligen att den bara ska ligga på en stund och sedan tvättas bort. Fast vid närmare eftertanke stämmer det knappt heller, för vissa kan man ju sova med. Ja ni hör ju, det är något visst med masker. Det fina med dem är att de går att skräddarsy till alla tänkbara hudtillstånd och det är just det jag tänkte reda ut nu, d v s när man ska använda olika typer av masker och varför!

ANTI AGE – Magnetight från Dr Brandt (795 kr)

Det finns ett otal masker som påstår sig jobba anti age och varje mask har sitt sätt att angripa problemet på. Den här specifika masken använder sig av järnpartiklar och magnetism (ja, det följer med en magnet i kartongen) för att dra ut föroreningar ur huden, som kan påskynda hudens åldrande. Ljuvlig, återfuktande mask och ett måste för den teknikintresserade!

 

FUKT – Masque Hydratant från Codage (479 kr)

Alla hudtyper behöver fukt. Alla. Fetare hudtyper mår ofta bra av fuktmasker i geléform, men många av oss behöver ta fram lite tyngre artilleri till hösten och vintern. Den här masken från Codage innehåller bland annat generösa mängder sheasmör och är en riktig livräddare för torr vinterhud. Du kommer vilja sova med den. Och sedan fria till den dagen efter.

PEELING – Pumpkin Enzyme Mask från Peter Thomas Roth (679 kr)

Att peela huden, d v s göra sig av med gamla hudceller, är välgörande för de allra flesta hudtyper. Den här moderna klassikern peelar huden på tre olika sätt, dels via korn, men också med hjälp av syror och enzymer. En riktig dynamitmask som kanske inte är för den allra känsligaste huden, men vars intensitet kan anpassas genom att antingen bara låta masken ligga på ansiktet eller massera in den och på så sätt få mer effekt med hjälp av kornen.

LUGNANDE – Instant Soothing Mask från The Body Shop (195 kr)

Lugnande masker såsom denna är perfekt om man är torr, röd och irriterad i huden. Instant Soothing Mask är helt vegansk och innehåller bland annat lugnande aloe vera, ekologisk mandelmjölk, sheasmör och havregryn. Skön, återfuktande och lugnande mask som passar de allra flesta hudtyper. Tips! Använd den här typen av mask efter peeling.

RENGÖRANDE/TALGREGLERANDE- Bulldog Oil Control Skin Mask (149 kr)

Det finns undantag, men som generell tumregel är lermask inget för torr hud. Har du däremot blank och fet hud, antingen i hela ansiktet eller bara i t-zonen (panna/näsa/haka) kan det vara bra att investera i en lermask. Lera hjälper nämligen till att rengöra huden och ta bort överflödigt hudfett. Den här masken från Bulldogg innehåller dessutom trollhassel, som är sammandragande. Mycket mask för lite pengar!

MULTIMASKEN – Klairs Freshly juiced Vitamin E Mask (379 kr)

Den här masken är som en schweizisk armékniv. Den är nämligen såväl återfuktande som antiinflammatorisk, balanserande, porsammandragande, reparerande och stärkande. En sann allt-i-allo-mask som borde stå i var mans badrumsskåp. Bonus? Den är kanonbra för alla hudtyper!

 

Men sheet masker då? Det är väl kul?

Visst, en sheet mask kan vara kul och det ser bra ut på Instagram. Dessutom finns det många som är ordentligt effektiva också. Med det sagt är jag ändå inte särskilt förtjust i den här typen av mask, dels för att jag tycker att det är ett sånt galet resursslöseri att förpacka masker i engångsförpackningar och för att det blir hysteriskt dyrt. Jag menar, en mask/användning för runt hundringen? Kom igen. Som om inte det vore nog är de ganska ofta usla om man har minsta lilla skäggstubb. Finns vettigare saker att lägga pengarna på.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-11-12 09:06