Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman skriver om grooming för Café. Följ honom för senaste nytt och tips om hudvård, hår, skägg och dofter.

Såhär bör män ta hand om sin hud – hudterapeuten tipsar!

jonasohman  |  Publicerad 2018-01-23 18:26  |  Lästid: 3 minuter

För ett par veckor sedan tog jag ett snack med dundergoa Linnéa Wagnås på Revivekliniken här i Stockholm. Linnéa är produktchef och trainer för det franska hudvårdsmärket Biologique Recherche och råkar vara särskilt svinduktig på det här med hud. Här delar hon med sig lite av sina klokskap som många av oss, jag själv inkluderad, kan ha mycket nytta av! (forts.)


Lyssna på Linnéa. Hon vet vad hon håller på med. Hur många känner du som vet vad huden har pH-värde? Nej, precis.

Vad är det vanligaste problemet män söker hjälp för på er salong?

Generande hårväxt på kroppen är vanligt och vad gäller huden är acne eller acneärr och röda kärl (t ex på näsan) de områden som män oftast vill ha hjälp med.

Ser du någon röd tråd i vad män generellt sett har problem med när det kommer till sin hud?

Oavsett hudtyp är det oerhört vanligt att män är väldigt yttorra, känsliga och har dålig barriär.

Vad beror det på?

Många män tror att de är duktiga på att rengöra sin hud, men att tvätta sig med en stark, löddrande tvål eller schampo är inte att vara duktig. Dessutom är det vanligt att män dessutom glömmer bort att återfukta och skydda huden, både mot sol och kyla. En annan sak som många inte vet är att kontakt med vanligt vatten faktiskt inte är optimalt för huden. Vatten har 7 i pH-värde och blir därför uttorkade eftersom hudens naturliga pH-värde ligger på runt 4,5. Det kanske känns som ett stort steg för många, men att rengöra med micellärt vatten gör stor skillnad eftersom det har samma låga pH-värde som huden.

En fråga jag ofta får är om det är skillnad mellan mäns och kvinnors hud. Är det någon skillnad?

Män har generellt sett tjockare hud och fler talgkörtlar än kvinnor. Dessutom har män 25 % mer kollagen i huden än kvinnor. Detta gör att mäns hud kan tåla lite tuffare behandling och ofta är i behov av talgreglering.

Ja, det här med oren hy och finnar är återkommande problem för många. Hur undviker man det?

Det kanske låter märkligt, men skonsam rengöring som inte torkar ut är jätteviktigt. Man ska inte övertvätta huden med en massa tvål och för mycket vatten. Att exfoliera huden, d v s hålla porerna öppna, är också ett viktigt moment för att slippa finnar. Biologique Recherche har t ex ett ansiktsvatten som heter Lotion P50 som är ett bra alternativ för detta. Det finns också produkter från andra märken, t ex Skin Perfecting 2 % BHA Liquid från Paula’s Choice som också är jättebra. (reds. anm.) I tillägg till ansiktsvatten bör man också inkludera ett återfuktande serum och en fuktkräm till sin rutin. Välj gärna produkter med antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper.

Tänk också på att ha rena örngott och ofta byta handduk, det gör sitt det med!

Blank och fet hud då, hur blir man kvitt den?

Egentligen med samma rutin som ovan. Blank och fet hud beror ofta på en obalans i huden och blir bara värre om man försöker torka ut mer, för då försöker huden kompensera för ”avfettningen” med att producera mer fett. Med det sagt är det viktigt att inte använda för feta produkter, utan istället satsa på fukt. Produkter som innehåller hyaluronsyra är exempelvis jättebra!

En sista fråga. Svensk vinter gör inga direkta underverk för huden. Hur bör man ta hand om huden på vintern?

Generellt sett behöver vår hud mer näring och fett på vintern, för att stärka och skydda hudens skyddsbarriär. Att det kalla vädret gör luften torr känner många till, men det många inte tänker på är att elementen inomhus gör att luften blir torr även där. ”Badbrallor på sommaren och ullrock på vintern”, detsamma gäller hur vi bör ta hand om huden. På vintern behöver man steppa upp sitt game lite, t ex genom att addera ett bra fuktserum och en fuktkräm som ger mer fukt än de produkter man använder på sommarhalvåret.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar