Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman skriver om grooming för Café. Följ honom för senaste nytt och tips om hudvård, hår, skägg och dofter.

Såhär tar du hand om ditt skägg – proffset berättar

jonasohman  |  Publicerad 2018-01-09 21:48  |  Lästid: 4 minuter

Nej, jag syftar inte på mig själv när jag säger att proffset ska prata skägg. Om det är nåt jag inte är expert på så är det skägg. Det enda jag gör med mitt är att trimma det. Ibland funderar jag på att skaffa mustasch, men min mustasch växer liksom rakt ut och får mig att se ut som en utter. Inte hett. Men det står ju utom alla tvivel att skägg har varit ”på modet” de senaste åren så jag hörde av mig till Fredrik Apelqvist, mannen bakom Instagramkontot Beardfashion, för att få reda på vad som är hett och rätt när det kommer till skägg.

 


Fredrik Apelqvist och hans eget, i allra högsta grad imponerande ansiktsbehåring.


Fredrik, du driver det välföljda kontot Beardfashion, berätta lite mer om det och hur det började?

Allt började 2012 när jag ”upptäckte” min egen skäggväxt. Jag hade låtit skägget växa över en sommar, men det var torrt, spretigt, trött och passade inte alls min ansiktsform. Jag uppvisade vissa likheter med Chewbacca från Star Wars om vi säger så. Jag började leta efter inspiration från andra skäggiga män på Instagram och hittade visserligen en del konton, men inget som föll mig direkt i smaken och där man såg helheten. Beardfashion blev mitt sätt att hylla den skäggiga, medvetna mannen. Det handlar ju nämligen inte bara om skägg utan om en livsstil.

Under Beardfashions första tid var det främst kvinnor som följde och var aktiva, men det har ändrats med åren. I dagsläget har jag fler manliga följare och får frågor och tips från dem dagligen. Beardfashion har blivit ett sätt att uttrycka mig och idag lägger jag i princip enbart upp bilder där någon har taggat eller skickat bilder direkt till mig.

Vem har enligt dig världens snyggaste skägg just nu?

Svår fråga. Det varierar faktiskt från dag till dag. Jag har i och för sig alltid tyckt om en herre vid namn Carlos Costa. Han har ett skägg med raka linjer, en bra fade som följer hans ansiktsform och i mitt tycke en perfekt längd om man går efter ett helskägg.

 

 

Vad har du för relation till ditt eget skägg?

Om jag skulle uttrycka min relation till mitt eget skägg med ett ord hade det blivit hatkärlek. Skägget har blivit en stor del av min identitet, där  mycket av min självsäkerhet sitter. De dagar jag har ett bra skägg känner jag mig stark, snygg och trygg. Baksidan kan vara under middagar som kräver skillat bordsskick, det krävs nämligen en del för att inte ha halva måltiden i skägget. 

Vad är tricket för att hålla skägget fräscht?

Först och främst ska man satsa på produkter som är specifikt framtagna för skägg. En skäggborste som hjäper till att få bort döda hudceller och hjäper till att lägga stråna i rätt riktning. Att använd ett skäggschampo för rengöring är också bra, eftersom den skäggschampon är mildare och torkar inte ut huden på samma sätt som ett schampo för håret, utan snarare återfuktar. För mer djupgående rengöring funkar en ansiktsscrub någon gång i veckan.

Men den absolut viktigaste produkten för ett välmående skägg är oljan. Skäggoljan återfuktar, mjukgör och ger skägget lyster. Alla skägg är unika så här får man testa sig fram. En viss olja kan fungera bra när du har ett kortare skägg, men inte alls när det växer ut till ett helskägg. För att forma och hålla skägget på plats är en beard balm att rekommendera, dessuom ger det ytterligare lyster. Det är också den bästa produkten för att tämja och forma en yvig mustasch. För att forma skägget är en sax och en steglös trimmer ett måste.

Slutligen tycker jag att man ska unna sig att gå till en barberare då och då för att ge skägget kärlek. Det spelar ingen roll hur litet eller stort skägg du har.

Vad trendar inom skägg just nu och vad har du för spaningar om vad som kommer bli stort framöver?

Tydligaste trenden är att skäggen blir mindre och mer propra. Jätteskäggens tid är förbi. Nu ser vi mer välansade och välvårdade skägg. I och med det blir skäggen mindre. Den trenden, d v s ett skägg som är anpassat efter ansiktet, kommer hålla i sig under 2018.

Vad ska alla stackars skägglösa ta sig till? Är det okej med ett litet Joel Kinnaman-skägg om det är det man kan prestera?

Skägg som skägg. Man får jobba med det man är skapt med. Med andra ord är alla skägg bra skägg. Ta hand om det du har och satsa på en bra och vass sax för att hålla linjerna i schack.

Kan man få mer skägg än man har, d v s stimulera hårväxten på något sätt?

Se till att ta hand om det du har. Rengör och återfukta, ät b-vitaminer och zink (för att stimulera hårväxt) och unna dig ansiktsmassage. Som med mycket annat finns det inga genvägar till ett perfekt skägg!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar