Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman skriver om grooming för Café. Följ honom för senaste nytt och tips om hudvård, hår, skägg och dofter.

Smink för män?? Ja, det är okej!

jonasohman  |  Publicerad 2018-07-23 10:08  |  Lästid: 3 minuter

Jag har verkligen fått upp ögonen för det här med smink, jag! Inte läppstift och ögonskugga direkt, men en bra BB-cream, en lätt foundation eller en fin concealer kan verkligen göra UN-DER-VERK för ens utseende. Men det är ju inte helt enkelt att veta hur man ska göra med alla grejer så jag har pratat med ett proffs om vad han tycker att man ska tänka på! Proffset ifråga heter Michael och jobbar för L’Oreal och i L’Oreals familj ingår bland annat märken som Armani, Kiehls och Biotherm. Det finns givetvis en mängd andra märken som också har finfina produkter, ville bara nämna det!

Vad är ditt absolut bästa tips till killar som vill börja utforska det här med smink?

Satsa på kvalitet! Om du är på jakt efter en ”no make up look”,  d v s se osminkad ut, då kommer produkternas kvalitet verkligen vara avgörande. Det bästa tipset jag kan ge är att gå till närmaste varuhus och fråga sig fram, för de vet vad de pratar om!

Vad är den vanligaste missuppfattningen när det gäller män och smink?

Att det som man skulle vara pinsamt att gå in i en butik eller ett varuhus och ställa frågor om smink. Det är bara trams, det är ingen som bryr sig om det idag! Oavsett om du vill använda smink för att täcka över blemmor eller andra ojämnheter eller om du vill gå ALL IN och verkligen uttrycka dig med smink är det okej. Bara kör!

Vad är egentligen en BB cream? Och hur skiljer sig den från en CC cream eller en foundation? Och när ska man använda vad?

BB står för beauty balm, vilket egentligen bara är ett fancy sätt att säga återfuktande kräm med färgpigment. CC står för color correcting och används för att korrigera hudens färgton, t ex vid rodnad eller brist på lyster. En foundation används helt sonika för att täcka och när det kommer till foundation är det verkligen viktigt att välja högkvalitativa produkter. Armani är ett av de bästa märkena på marknaden när det kommer till foundation, oavsett om du vill ha något heltäckande, transparent eller en foundation som ger en matt look.

Många killar har ju skäggstubb eller till och med helskägg. Hur gör man om man vill använda t ex en BB-cream eller foundation, men inte vill att det fastnar i skägget?

Det här lite trixigt, det ska erkännas. Grundregeln är att helt enkelt försöka undvika de delar av ansiktet där man har skägg. Så applicera din BB-cream eller foundation varsamt runt skäggkanten och skulle det vara så att du får lite produkt i skägget (det kommer hända), ta en make up-svamp eller fuktig handduk och badda bort oönskade produktrester.

Om du vill ha foundation i hela ansiktet, se till att rengöra ögonbryn och ögonfransar på samma sätt som ovan, för där vill du inte ha några produkter alls. Och här kommer ett supertips: om du inte ska använda rouge är det också väldigt bra att använda en fuktig svamp, bomullsrondell eller något annat för att badda bort lite produkt från kinderna. Du vill nämligen inte ha exakt samma färgton i hela ansiktet, för det kommer att se väldigt onaturligt och sminkat ut. Genom att ta bort lite produkt från kinderna får du ett mycket mer naturligt resultat!

Många av oss får ju finnar och småplitor emellanåt. Hur täcker man dem på bästa sätt utan att det ser fnasigt och äckligt ut?

Enkelt, med en bra och krämig concealer! En concealer borde finnas i varje människas badrumsskåp eftersom det är effektivt för att täcka finnar, rodnader, mörka ringar under ögonen… allt! En av mina favoriter är Compact Cream Concealer från Armani, men Urban Decay gör också riktigt bra concealer.

Mörka ringar under ögonen, ja. Hur blir man av med dem?

Här räcker det inte bara med concealer, men behöver även använda ögonkräm regelbundet för att råda bot på dem. Kiehls har flera alternativ för män och de är också ganska bra i pris. Jag är personligen väldigt förtjust i en eye fluid från Prima-serien från Armani. Den gör tricket utan bli för blank och kan både användas under ögonen och som läppbalsam. Ett tips är att blanda ut concealer i din ögonkräm, det hjälper produkterna att absorberas i huden och ger ett naturligt resultat.

Många män (jag själv inkluderad) vill se svinfräscha, men inte svinsminkade ut. Hur gör man för att få till ett sånt resultat?

Egentligen handlar det främst om att köpa högkvalitativa produkter och inte använda för mycket av dem. Börja med att applicera concealer där det behövs och lägg därefter på BB-cream eller foundation. Återigen, kom ihåg att ta bort produktrester från ögonbryn, skäggkanter och hårfäste. Och kom ihåg att badda bort lite produkt från kinderna för att få lite färgvariation i ansiktet. Och var inte rädd för att gå in i en butik och fråga om du skulle känna dig osäker på något!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar