Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman skriver om grooming för Café. Följ honom för senaste nytt och tips om hudvård, hår, skägg och dofter.

Sov dig snygg!

jonasohman  |  Publicerad 2019-02-01 13:22  |  Lästid: 4 minuter

Tyvärr är det många potentiella faktorer som kan påverka vår sömnkvalitet negativt och det faktum att sömnen är absolut nödvändig för vår återhämtning är ju stressande nog. Lägg därtill en snarkande partner, perkulerande jobbångest, fel temperatur i rummet, en knölig gammal kudde, en hund eller ett par barn och du har precis det kaos du behöver för att fullständigt grusa alla chanser till att vakna upp och känna dig utvilad. Dessutom blir man ju ful av att sova dåligt. Riktigt ordentligt ful till och med, som om tröttheten inte vore straff nog. Djupblå ringar under ögonen gör ju inte underverk för den upplevda fräschören och veck och streck från kudden i ansiktet ger inte heller ett helt utvilat intryck. Och då spelar det ju faktiskt ingen roll om det står burkar och tuber för tusentals kronor i badrumsskåpet, för inga produkter i världen kan få en blek och glåmig zombie att se ut som Timothée Chalamet eller annan valfri 23-åring. Om det skulle vara så att du råkar vara yngre än 23 och nu är i full färd med att diskvalificera den här texten helt och bläddra vidare, tro mig; du ser förmodligen inte ut att vara under 23 om du sover riktigt dåligt så fortsätt läsa!

Så vad ska man göra för att optimera förutsättningarna för god sömnkvalitet och därmed vakna och se ut som sitt bästa jag? Ja, en bra säng underlättar såklart, men jag förutsätter att de flesta av er inte har möjlighet att helt lättvindigt kasta ut den ni har och skaffa ny, så låt oss fokusera på de mindre kostsamma bitarna. Vissa sömnfrämjande åtgärder är till och med helt gratis, såsom att säkerställa att sovrummet är mörkt och att temperaturen i rummet är på rätt nivå. Förståsigpåarnas åsikter i den frågan går visserligen isär, men att hålla rummet på svala och oftast fullt görbara 18 grader verkar vara något slags gyllene medeltal.

Utöver det rent rumsliga finns det ett antal andra saker, som antingen via njutning eller funktion kan bana väg för en god nattsömn. Här har jag nu, i sann altruistisk anda, samlat ihop ett antal sådana som jag vill presentera för er. Och ja, några av dem är hudvårdsprodukter. En återfuktande nattmask kan nämligen göra smärre underverk för trötta ansikten och en av de jag har valt att inkludera här innehåller till och med kroppens eget sömnhormon. Betyder det att du kan strunta i sömnen och gå all in på att smörja in ansiktet om kvällarna istället? Inte direkt. Däremot kan krämerna och maskerna åtminstone hjälpa till att motverka effekterna av en risig natt. Eller tio.

Här kommer förslag på prylar att investera i, både till sovrummet och badrummet!

Waso Beauty Sleeping Mask – Shiseido (495 kr)

En förmodat blivande klassiker från anrika Shiseido. Denna nattmask, som innehåller östasiatisk yuzufrukt och vitaminoljekapslar, är intensivt återfuktande sin lätta, geléaktiga konsistens till trots.

NCEF-Night Mask – Filorga (775 kr)

En avancerad nattmask som förutom återfuktande hyaluronsyra också innehåller extrakt hämtade från silkesträdet som aktiverar melatoninsyntesen. Melatonin benämns ofta som kroppens sömnhormon och hjälper till att reparera huden.

Transform Plus-serien – Ole Henriksen (675 kr/665 kr)

Serum och nattkräm som motverkar fina linjer och rynkor med hjälp av bakuchiol, ett naturligt alternativ till traditionell retinol. Båda produkterna innehåller dessutom AHA-syror som jämnar ut hudton och struktur.

Somneo Sleep and Wake-Up Light – Philips (2799 kr)

Den här högteknologiska, app-uppkopplade lampan möjliggör ett harmoniskt uppvaknande via successivt stigande ljus. Dessutom analyserar lampan sovrumsmiljön för vidare optimering av sömnkvaliteten.

Satina Dark Grey påslakan/örngott – Mille Notti (1295 kr/399 kr)

Sängkläder i kammad bomullssatin med trådtäthet 340 som ger en silkeslen känsla. Den dova färgskalan bidrar till att skapa lugn i sovrummet. Kombineras med fördel med underlakan i samma färgton.

Therapeutic Kudde – Hästens (2130 kr)

Anatomisk kudde innehållande etiskt anskaffat dun. Kudden har två cylindrar som minskar tryck och ger bra stöd åt nacken.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar