Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman skriver om grooming för Café. Följ honom för senaste nytt och tips om hudvård, hår, skägg och dofter.

Syror, vitaminer och sockermolekyler – hudvård är kemi!

jonasohman  |  Publicerad 2018-01-11 18:48  |  Lästid: 3 minuter

Hudvård är många gånger en snårig djungel att ta sig fram i. Många produkter innehåller en mängd förkortningar och svårtydda ingredienser, vilket gör att det kan vara svårt att navigera sig fram till vad man behöver om man inte har ett brinnande intresse alternativt en kandidatexamen i kemiteknik. Glykolsyra, retinol och niacinamid må låta som något hämtat från kemilabbet på högstadiet, men tro mig, de kan utföra underverk. Dessutom slipper du fula glasögonen och mecket med dragskåp och brännare!

Som många av er kanske har förstått vid det här laget har jag haft strulig hud större delen av mitt liv och de här syrorna och vitaminerna har på riktigt förändrat min hy – och det med besked! Så, låt mig få presentera några riktigt goda vänner till mig.

 

Glykolsyra

Vad är det? En syra som utvinns antingen ur sockerrör eller tas fram på syntetisk väg.

Vad är det bra för? Glykolsyrans små molekyler gör att den tar sig ner djupt i huden och tar bort döda hudceller samt agerar fuktgivande, vilket gör att huden upplevs föryngrad och i bästa fall dunderfräsch.

En svinbra produkt med glykolsyra: Mask15 från Dermaceutic. 689 kr. En lermask som peelar huden. Ordentligt. Ja, jag vet att jag tjatar om den, men DAMN!

 

BHA-syra

Vad är det? BHA står för Beta Hydroxid Acid eller (om man vill uttrycka sig något enklare) salicylsyra.

Vad är det bra för? BHA-syra är fettlöslig, vilket är bra för oljig hud med tilltäppta porer. Syran hjälper till att exfoliera huden och därmed hålla porerna fria från smuts och bakterier som kan orsaka finnar.

En svinbra produkt med BHA-syra: Skin perfecting peel pads från Elizabeth Arden PRO. 589 kr. Exfolierande pads för besvärlig hy som innehåller både AHA- och BHA-syra. Grejen med pads (bomullsrondeller) är att de är svinenkla att använda, man vet att man får rätt mängd och det blir inget kladd eller spill.

 

Retinol

Vad är det? En form av A-vitamin som har många och märkbara effekter på huden.

Vad är det bra för? Retinol är den heliga graalen för den som vill arbeta med att motverka hudens åldrande, men retinol har också fin effekt på acnebenägen hud.

En svinbra produkt med retinol: Retinol Fusion PM från Peter Thomas Roth. 759 kr. Ett kraftfullt serum med hudföryngrande egenskaper, som i skrivande stund råkar vara det bästa retinolserum jag har provat. Och jag har provat rätt många!

 

Niacinamid

Vad är det? Kort och gott en aktiv variant av vitamin B3.

Vad är det bra för? Niacinamid har bevisad effekt på förstorade porer. Den har dessutom anti-inflammatoriska egenskapar och kan därför också hjälpa till att motverka acne.

En svinbra produkt med niacinamid: Resist 10 % Niacinamide Booster från Paula’s Choice. 499 kr. Ett serum med hög koncentration av niacinamid som alltså är kliniskt bevisat (smaka på det!) effektiv mot stora porer. Eller säger man för? Skit samma, porerna blir mindre och det är det viktiga!

 

Hyaluronsyra

Vad är det? Sitt namn till trots ingen faktisk syra, utan en slags sockermolekyl.

Vad är det bra för? Fukt, fukt och åter fukt! Hyaluronsyra hjälper till att binda fukt i huden och kan binda vatten upp till 1 000 gånger sin egen vikt.

En svinbra produkt med hyaluronsyra: Pure Lift Serum från Akademikliniken. 879 kr. Älskar, älskar, älskar! Jag har använt det här under hela hösten och jävlar i min lilla låda så fint och återfuktande det är. 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-01-11 18:54