Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman

Jonas Öhman skriver om grooming för Café. Följ honom för senaste nytt och tips om hudvård, hår, skägg och dofter.

Så hanterar du din tunnhårighet – 7 tips från experten

jonasohman  |  Publicerad 2019-04-02 21:03  |  Lästid: 4 minuter

Först och främst: jag är en av er! Jag har varit smärtsamt medveten de senaste fem, tio åren att sista sommaren med lugg tvivelsutan skulle komma innan min 40-årsdag och ack så rätt jag hade. Så för ett par år sedan bestämde jag mig för att snagga av mig håret, för det sista man (ja eller i alla fall jag) vill är att titta tillbaka på gamla foton och inse att man väntat för länge. Man vill inte vara en av dem.

Men jag fattar också att det inte är ett superball beslut att behöva fatta och att livet efter frisyr kanske inte känns kul. Så för dig som velar eller för dig som redan har kommit till insikt, men inte skridit till verket, här kommer en sammanfattning av ett snack jag hade med Dejan Cekanovic, stylist på Björn Axén, om just detta!

Dejan Cekanovic
Dejan Cekanovic

Dejan, tycker du att det finns någon generell tumregel för när snubbar behöver inse att ”sista sommaren med lugg” är kommen?

– Finns egentligen ingen tumregel för mig, förutom att man måste vara ärlig mot sig själv om hur läget ligger till, men har man medvetet börjat dölja sitt håravfall är det dags. Annars är ett tips att gå till frisören och höra vad de tycker.

– Ett annat alternativ är att prova en hårtransplantation, vilket verkligen har börjat ta fart och transplantationerna är mycket bättre än vad de var tidigare.

Om håret fortfarande är tjockt och fint, men drar sig undan i vikarna, hur ska man tänka då rent frisyrmässigt? Känns ju lite onödigt att raka av allt i det läget!

– Börja med att undvika bakåtkammade frisyrer och gå istället på något lite stökigare, det vill säga något som är lite mer avslappnat och inte så perfekt stylat. Kolla exempelvis in Jude Law, han bär upp detta grymt bra, han bär upp den här looken på ett perfekt sätt!

Jude Law

Okej, tänk dig nu scenariot där håret glesnar och försvinner baktill på hjässan, så att det uppstår ett hårlöst område i form av en måne, men håret i övrigt är ”normaltjockt”. Hur ska man tänka där? Återigen, raka av allt känns ju deppigt när det finns så mycket hår kvar. Eller?

– Man kan jobba med hårsprayer med färg som är gjorda för att just att dölja glesare hjässor eller för att kamouflera grått hår. Finns flera på marknaden och Björn Axéns variant heter Root Concealer och finns i färgerna brunt och svart. Om man inte vill gå den vägen kan man rent frisyrmässigt välja att ha mer bakåtkammade frisyrer, som effektivt döljer kala områden.

Några stöttande ord till den nysnaggade då, som kan ”soften the blow” lite?

– Har man tillgång till skägg så är det ett grymt alternativ att låta det växa. Man känner sig inte lika naken på huvudet om man får för sig att raka av håret. Men framförallt, var dig själv och försök vara avslappnad i din nya look!

Fint sagt! Men för de som inte vågat ta steget än då, finns det några stylingprodukter som faktiskt kan köpa en lite tid, det vill säga få håret att se tjockare och fylligare ut?

– Vad gäller schampo bör man gå på något som jobbar på ökad volym och när det kommer till styling bör man jobba med en lite torrare produkt. Vill man köra på något från Björn Axén skulle jag rekommendera Volumizing Shampoo på schampofronten och Powerful Volume Mineral Dry Paste eller Dry Spray Texture and Voulme när det kommer till styling.

Och vilka produkter ska man ta aktivt avstånd ifrån om håret börjat glesna?

– Alla ”greasy”, glansiga produkter som gör att håret ser ännu tunnare ut. Så bort med alla geléer och feta vaxer!

Om du får välja, vad ställer du in trimmern på för millimeterlängd då när det är dags för snagg?

– Allt från fem millimeter och nedåt, men aldrig rakat med hyvel!

Jag tänkte precis komma till det här med hyvelrakat huvud! Personligen tycker jag att det inte går att undkomma looken ”polerat ollon” då, men det kanske bara är jag?

– Jag håller med dig, det är inte min grej heller. Men det finns en skådis som bär looken klockrent. Om du kommer ihåg TV-serien Kojak? Han var cool! Sen har vi ju Laurence Fishburne och Samuel L Jackson också – fett coola!

Ja jo okej, men jag tycker nog ändå att vi ska betrakta dem som undantagen som bekräftar regeln. Vad har vi för andra kända män där ute som verkligen äger och bär upp sin snagg på ett bra sätt?

– Det finns faktiskt rätt många, men spontant tänker jag på Woody Harrelson, Vin Diesel, Bruce Willis, Stanley Tucci och Jason Statham.

Dejan Cekanovics 7 tips till tunnhåriga män

1. Har du medvetet börjat dölja håravfall är det dags att raka av det.

2. Våga prova hårtransplantation – de är mycket bättre idag.

3. Undvik bakåtkammade frisyrer om vikarna börjat dra sig uppåt – satsa på en stökig frisyr à la Jude Law.

4. Om du har förutsättningarna: låt skägget växa när du tagit steget att raka av dig håret. Du känner dig mindre naken med skägg.

5. Det finns produkter – concealers – som döljer tunnhåriga hjässor. Det kanske inte är nåt för alla – men kan vara värt att prova.

6. Använd inte ”greasy”, glansiga produkter – det gör att håret ser ännu tunnare ut. Gelé och feta vaxer går bort när hårstråna börjat sina.

7. Fem millimeter och nedåt är en bra riktlinje när du rakar håret med trimmer.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-04-04 15:10